Follow Us

Μάθε ποιες… “παγίδες” κρύβει το καλοκαίρι και πως μπορείς να προφυλάξεις το παιδάκι σου!

Επειδή το καλοκαίρι τα παιδιά έχουν περισσότερο ελεύθερο χρόνο για παιχνίδι κι επειδή όλοι θέλουμε να χαλαρώσουμε, νομίζω ότι είναι ένας από τους λόγους που δυστυχώς συμβαίνουν και περισσότερα ατυχήματα. Τα πιο συνηθισμένα είναι αυτά που συμβαίνουν στην θάλασσα χωρίς ,όμως, να παραβλέπουμε αυτά που γίνονται στην ύπαιθρο. Οι γονείς και γενικά όσοι προσέχουν τα παιδάκια μας, για παράδειγμα ο παππούς ή η γιαγιά, είναι πολύ σημαντικό να αναγνωρίζουν έγκαιρα και να προλαβαίνουν τους κινδύνους, έτσι ώστε οι μπόμπιρες να μην μπλέξουν και να μην μας μπλέξουν σε καλοικαιρινούς μπελάδες.

Θάλασσα

Νούμερο ένα κίνδυνος ατυχήματος το καλοκαίρι στην θάλασσα είναι ο πνιγμός. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή καθώς ένα παιδί μπορεί να πνιγεί στα ρηχά, δηλαδή σε βάθος μικρότερο των 30 εκατοστών, σε λιγότερο από 3 λεπτά, όσο απίστευτο κι αν φαίνεται!

Οπότε μην ξεχνάτε ποτέ:

-Μην αφήνετε ποτέ το παιδί μόνο του κοντά στο νερό, ακόμα κι αν ξέρει να κολυμπάει

-Φορέστε στο παιδί σας το σωστό για την ηλικία και το βάρος του σωσίβιο (μπρατσάκια, κουλούρες, τουβλάκια, κ.α.), αλλά σε καμία περίπτωση μη βασίζεστε σε αυτό για την ασφάλειά του

-Φροντίστε το παιδί να μάθει κολύμπι από μικρό και από έμπειρους δασκάλους κολύμβησης

-Μην αφήνετε το παιδί να κολυμπάει με γεμάτο στομάχι (πρέπει να έχουν περάσει τουλάχιστον 3-4 ώρες μετά το φαγητό)

-Αποφύγετε το κολύμπι των παιδιών σε περιοχές με δυνατά θαλάσσια ρεύματα ή όταν η θάλασσα είναι ταραγμένη

-Προτιμήστε το κολύμπι σε οργανωμένες παραλίες που επιτηρούνται από ναυαγοσώστη

-Τα πιο μεγάλα παιδιά που κάνουν βουτιές θα πρέπει να έχουν ελέγξει το βάθος των νερών και την ύπαρξη βράχων, εμποδίων κτλ

-Τα πιο μεγάλα παιδιά που ψαρεύουν ή κάνουν θαλάσσια σπορ, θα πρέπει να είναι σωστά εξοπλισμένα και να γνωρίζουν καλά πως ακριβώς θα χρησιμοποιήσουν τον εξοπλισμό τους

Γενικά, σε περίπτωση που το παιδί κινδυνεύει να πνιγεί, αμέσως του ρίχνουμε ένα αντικείμενο να πιαστεί (πχ σχοινί) και το τραβάμε προς τα έξω. Αποφεύγουμε να το πάρουμε αγκαλιά και να το τραβήξουμε γιατί τότε κινδυνεύουμε να πνιγούμε κι εμείς και το παιδί.

Αφού το σύρουμε έξω από το νερό το ξαπλώνουμε ανάσκελα με το κεφάλι στο πλάι και καλούμε σε βοήθεια ή αν γνωρίζουμε δίνουμε εμείς τις πρώτες βοήθειες!

Mujer corriendo con su mascota

Ύπαιθρος

Στην ύπαιθρο συμβαίνουν εξίσου σημαντικά ατυχήματα με πιο συνηθισμένα τις πτώσεις, τους τραυματισμούς, τη θερμοπληξία, τα δαγκώματα/τσιμπήματα και τους τραυματισμούς από ζώα.

-Οι πτώσεις που γίνονται συνήθως από δέντρα, μάντρες, πεζούλια, κτλ ακολουθούνται από εκδορές και μώλωπες, έως κατάγματα και κακώσεις και οφείλονται κυρίως στην έλλειψη επαρκούς επίβλεψης από ενήλικες.

-Οι τραυματισμοί συμβαίνουν συχνά στις διάφορες αθλοπαιδίες που συμμετέχουν τα παιδιά, γι΄αυτό η συμμετοχή τους σε οργανωμένα αθλήματα υπό την εποπτεία έμπειρου και εξειδικευμένου προπονητικού προσωπικού είναι αναγκαία.

-Η θερμοπληξία προκαλείται από έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες και ανεπαρκή πρόσληψη υγρών. Για την αποφυγή της φροντίστε το παιδί να λαμβάνει αρκετά υγρά και κυρίως νερό και να μην είναι εκτεθειμένο στον ήλιο τις ώρες υψηλού κινδύνου (μεσημέρι).

-Τα δαγκώματα/τσιμπήματα και οι τραυματισμοί από κατοικίδια και μη ζώα όπως φίδια, τσοπανόσκυλα, γαϊδούρια κ.τ.λ, συμβαίνουν πιο συχνά το καλοκαίρι που τα παιδιά έρχονται περισσότερο σε επαφή με τη φύση, όπως όταν πάνε για παράδειγμα διακοπές στο χωριό. Σε τέτοιες περιπτώσεις συμβουλευτείτε το γιατρό σας για την αποφυγή μετάδοσης νόσου από ζώο στον άνθρωπο, για τη φροντίδα και επούλωση του τραύματος καθώς και για την ανακούφιση του παιδιού.

Γενικότερα στην ύπαιθρο…

-Δεν αφήνουμε τα μικρά παιδιά να παίζουν δίπλα σε ποτάμια, παλιά πηγάδια, στέρνες, εγκαταλειμμένες αποθήκες, δηλητηριώδη φυτά. Ελέγχουμε την ασφάλεια του εξωτερικού χώρου και αποτρέπουμε το παιχνίδι όπου κρίνουμε ότι υπάρχει κίνδυνος

-Αποφεύγουμε να περπατάμε μέσα σε ψηλά χόρτα καθώς και να βάζουμε τα χέρια μας σε χαραμάδες και τρύπες που δεν έχουμε ορατότητα γιατί υπάρχει κίνδυνος να κρύβονται φίδια, σκορπιοί, έντομα, κ.α.

-Ανάλογα με τη δραστηριότητα που κάνουμε (πεζοπορία, ορειβασία, ποδηλασία, κ.α.) έχουμε κατάλληλο ντύσιμο και εξοπλισμό (υποδήματα, καπέλο, κράνος, κτλ)

-Επιλέγουμε να συμμετάσχουμε σε οργανωμένες δραστηριότητες (rafting, αναρρίχηση, ανάβαση) που επιτηρούνται από έμπειρους οδηγητές

-Ενημερώνουμε τα παιδιά για τις καλοκαιρινές καταιγίδες ώστε να μην στέκονται κάτω από τα δέντρα ή να κολυμπούν σε περίπτωση που πέφτουν κεραυνοί.

Όλα τα παραπάνω ,βέβαια, σκεφτόμαστε ότι είναι κάτι που δεν θα συμβεί στο δικό μας παιδί ή στα αγαπημένα μας πρόσωπα. Ο καλύτερος τρόπος πάντως για να έχουμε ήρεμο και απολαυστικό καλοκαίρι, είναι η δική μας προνοητικότητα ως γονείς ώστε να προφυλάξουμε τα παιδιά μας όσο το δυνατόν καλύτερα.

Read More

Don't miss...

Read More